0

Must See

Tussen Assen en Groningen, beide tien minuten rijden met de auto of bus, ligt Zuidlaren. Het dorp van Berend Botje én het groenste dorp van Europa. Noem het een plek waar de goede dingen samenkomen: wandelen, fietsen, watersporten, stijl en gezelligheid.

Dorp van Berend Botje

Wie is nu toch die Berend Botje uit dat bekende kinderliedje? Hij vaart in elk geval naar Zuidlaren. Is het de edelman Lodewijk van Heiden (1773-1850), het boertje uit Borger, Bommen Berend, de Drentse dienstweigeraar die ging botvissen, of toch de rijke reder Berend Drenth?

Wil je Berend Botje ontmoeten? Ga dan in het centrum op zoek naar de fontein aan de Stationsweg.

Zuidlaardermarkt

Heb je wel eens van de Zuidlaardermarkt gehoord? Of ben je er al eens geweest?

De Zuidlaardermarkt was en is voor veel mensen een belangrijke dag. Niet alleen voor de koukleum (volgens een oud Drents gebruik mocht de kachel pas aan op de dag van de Zuidlaardermarkt), maar ook voor zakenmensen en feestvierders.

De derde dinsdag van oktober

Tijdens de Zuidlaardermarkt, op de derde dinsdag van oktober, bruist Zuidlaren extra. Het is erg de moeite waard dan langs te komen. Rondom de grootste én oudste paarden- en warenmarkt van West-Europa wordt van alles georganiseerd.

Sprookjeshof

Ontmoet Sneeuwwitje, Assepoester, Doornroosje, Hans en Grietje, maar ook de Smurfen, Nijntje en de Boskoning.

In het Sprookjesbos van attractiepark Sprookjeshof komen ze allemaal tot leven. Een heerlijk uitje met kinderen, want er zijn ook nog een speeltuin en een kinderboerderij. 

Het leukste uitje van Drenthe

Het Sprookjeshof is in 2015 door ANWB uitgeroepen tot het leukste uitje van Drenthe.

Molenmuseum De Wachter

De Wachter is een windmolen gebouwd in 1851, waarmee granen en specerijen werden gemalen. Daarnaast is De Wachter een oliemolen waar olie uit lijnzaad werd geslagen. De molen herbergt verder 12 stoommachines, een smederij, een ambachtelijke bakker, een bakkerswinkel, een molenmakersgereedschappenmuseum en een kruidenierswinkeltje stammend uit 1890.

Winkelen en marktjes

Zuidlaren heeft een levendig winkelcentrum. In het historische dorp is het sfeervol winkelen in verschillende winkels, van speciaalzaken tot high fashion. Op vrijdag is het weekmarkt. In de zomermaanden zijn de Zomermarkten een leuk uitstapje. Er is dan van alles te doen en te beleven. Trakteer je kinderen (en jezelf) daarna op een ijsje bij één van de ijssalons. Of sluit de dag af met een etentje in een van de restaurants.

Pieterpad

Het Pieterpad is de bekendste lange afstandswandelroute van Nederland. De route loopt van Pieterburen aan de

Groningse Waddenkust naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Het pad is 492 kilometer lang en onderverdeeld in 26 etappes. Onderweg loopt je door het mooie Zuidlaren. Rust hier even uit op een terrasje of overnacht in één van de hotels of B&B’s in het dorp.

In en op het water

Berend Botje ging uit varen met zijn scheepje naar Zuidlaren. In Zuidlaren is genoeg te doen in en op het water. Zwemmen kan in het subtropisch zwembad Aqualaren of het Zuidlaardermeer. Of ga je liever het water op met een zeilboot of kano?

De instructeurs van de zeilschool aan het Zuidlaardermeer leren je kinderen hoe ze hun bootje over de golven sturen. Als dat iets te veel avontuur is, huur dan een motorbootje op het Zuidlaardermeer of ga kanoën op de Drentse rivieren; de Drentsche Aa of De Hunze.

De Zeven Brinken

Vroeger kwamen koeien en schapen er samen, nu z_ n het open grasvelden met eiken en populieren er omheen. Zuidlaren heeft zeven van die ‘open velden’: zeven brinken. In 2014 werd het dorp, vooral dankzij die brinken, uitgeroepen tot groenste dorp van Europa.

Rondje Zuidlaren

Er wordt ook wel eens gezegd dat Zuidlaren het mooiste brinkdorp van Drenthe is. Kom je dus eens kijken? De 8 kilometer lange ANWB-wandeling Rondje Zuidlaren laat je alle brinken zien.

Hunebedden

Hunebed D3 en D4 liggen aan de Schutsweg 38 en 40 in Midlaren. Vanwege de bijzondere ligging, tegen de zijmuur van een boerderijtje aan, is dit hunebeddenpaar wel één van de merkwaardigste in Drenthe. Ze liggen aan de verharde weg, maar ze vallen niet meteen op. Volg de wegwijzers en ga over een smal paadje langs twee boerderijtjes. Je ziet ze dan liggen; pal tegen de boerderijmuur.