0

Must See

Tussen Assen en Groningen, beide tien minuten rijden met de auto of bus, ligt Zuidlaren. Het dorp van Berend Botje én het groenste dorp van Europa. Noem het een plek waar de goede dingen samenkomen: wandelen, fietsen, watersporten, stijl en gezelligheid.

BEREND BOTJE

Wie is nu toch die Berend Botje uit dat bekende kinderliedje? Hij vaart in elk geval naar Zuidlaren. Is het de edelman Lodewijk van Heiden (1773-1850), het boertje uit Borger, Bommen Berend, de Drentse dienstweigeraar die ging botvissen, of toch de rijke reder Berend Drenth?

ZUIDLAARDERMARKT

De Zuidlaardermarkt was en is voor veel mensen een belangrijke dag. Niet alleen voor de koukleum (volgens een oud Drents gebruik mocht de kachel pas aan op de dag van de Zuidlaardermarkt), maar ook voor zakenmensen en feestvierders.

SPROOKJESHOF

Ontmoet Sneeuwwitje, Assepoester, Doornroosje, Hans en Grietje, maar ook de Smurfen, Nijntje en de Boskoning.

In het Sprookjesbos van attractiepark Sprookjeshof komen ze allemaal tot leven. Een heerlijk uitje met kinderen, want er zijn ook nog een speeltuin en een kinderboerderij. 

MOLENMUSEUM DE WACHTER

De Wachter is een windmolen gebouwd in 1851, waarmee granen en specerijen werden gemalen. Daarnaast is De Wachter een oliemolen waar olie uit lijnzaad werd geslagen. 

WINKELS & MARKTEN

Zuidlaren heeft een levendig winkelcentrum. In het historische dorp is het sfeervol winkelen in verschillende winkels, van speciaalzaken tot high fashion. Op vrijdag is het weekmarkt. In de zomermaanden zijn de Zomermarkten een leuk uitstapje.

PIETERPAD

Het Pieterpad is de bekendste lange afstandswandelroute van Nederland. De route loopt van Pieterburen aan de Groningse Waddenkust naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Onderweg loopt je door het mooie Zuidlaren. Rust hier even uit op een terrasje of overnacht in één van de hotels of B&B’s in het dorp.

IN & OP HET WATER

Berend Botje ging uit varen met zijn scheepje naar Zuidlaren. In Zuidlaren is genoeg te doen in en op het water. Zwemmen kan in het subtropisch zwembad Aqualaren of het Zuidlaardermeer. Of ga je liever het water op met een zeilboot of kano?

DE ZEVEN BRINKEN

Vroeger kwamen koeien en schapen er samen, nu z_ n het open grasvelden met eiken en populieren er omheen. Zuidlaren heeft zeven van die ‘open velden’: zeven brinken. In 2014 werd het dorp, vooral dankzij die brinken, uitgeroepen tot groenste dorp van Euro

HUNEBEDDEN

Hunebed D3 en D4 liggen aan de Schutsweg 38 en 40 in Midlaren. Vanwege de bijzondere ligging, tegen de zijmuur van een boerderijtje aan, is dit hunebeddenpaar wel één van de merkwaardigste in Drenthe. Volg de wegwijzers en ga over een smal paadje langs twee boerderijtjes. Je ziet ze dan liggen; pal tegen de boerderijmuur.